‘Goede voorbereiding’

Ingeborg Leermakers is manager Financien en Inkoop bij Waterschap de Dommel sinds april 2018.
‘Leer van ervaringen. Het is absoluut de moeite waard. Een divers team levert vaak hele frisse, nieuwe ideeën op.’

“Ons Waterschap werkte al met mensen uit de participatiepool toen ik aantrad als manager, ik wist er dus al wel het één en ander van. Ook Financien en Inkoop kenden teams met medewerkers uit die pool. Dus toen er kort na mijn aantreden een vacature voor een ondersteuner vrij kwam, zochten we naar een kandidaat uit de participatiepool. De spoeling is echter dun; we zijn al blij met één of twee aanmeldingen. Binnen het Waterschap is er veel enthousiasme om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, helaas gaat het niet altijd zoals we het voor ogen hadden. In dit geval ging het om een functie waarbij goede communicatie belangrijk is. Denk daarbij aan telefoneren en e-mails versturen. De vorige kandidaat had een vorm van autisme die hem te veel belemmerde in zijn communicatieve vaardigheden. De coach vanuit Peijnenburg re-integratie en de teammentor hebben geprobeerd de kandidaat daarin te ondersteunen en te helpen, maar na enige tijd bleek er geen verbetering te zijn. Na een paar verlengingen van zijn detachering, hebben we afscheid moeten nemen. Gelukkig weten we dat een kandidaat in dat geval kan terugvallen op zijn externe begeleider bij het re-integratiebedrijf en dat iemand die voor ons toch niet geschikt blijkt, in veel gevallen bij een ander bedrijf terecht kan.”

Meer aandacht besteden aan functieprofiel

“Door deze ervaring leerden we dat we aan de ‘voorkant’ nog beter na moeten denken over welke vaardigheden we precies zoeken voor de openstaande functie. Dat impliceert ook dat we meer aandacht besteden aan het functieprofiel. Want een teleurstelling is vervelend voor beide partijen. Overigens gaat het in de meeste gevallen gewoon goed. Toen we bij Financiën de functie opnieuw gingen invullen, hebben we uiteindelijk een enthousiaste kandidate gevonden die beter op deze plek past, gegroeid is in haar ontwikkeling en steeds minder begeleiding nodig heeft. Daarnaast heb ik goede ervaringen met een medewerker met arbeidsbeperking op de afdeling Inkoop die verschillende cursussen volgde en nu in vaste dienst is bij ons. Dan bereik je echt de doelstellingen van de Participatiewet, namelijk duurzaam een werkplek bieden.”

Inwerkmaatje en goede samenspraak met coach

“Iedereen die nieuw binnenkomt, krijgt een ‘inwerkmaatje’, want soms gaat het ook om heel jonge mensen die nooit eerder gewerkt hebben. Gaat het om mensen met een arbeidsbeperking, dan overleggen we met de kandidaat en de coach hoeveel begeleiding er gewenst/nodig is. Naast de begeleiding, hebben we het ook over ontwikkelpunten en waar extra aandacht aan besteed moet worden.”

“Om in deze tijd van thuiswerken mensen aan te nemen is al lastig qua inwerken en je ‘thuis gaan voelen’ binnen het Waterschap. Voor mensen met een arbeidsbeperking is dat nóg moeilijker. Toch hebben we voor de afdeling Inkoop in maart een dame aangenomen die het prima doet. Ze kan goed zelfstandig werken en is bijzonder slim. Toch kijkt iedereen ernaar uit dat we weer allemaal naar kantoor kunnen. Dat versnelt het inwerkproces en zorgt ervoor dat de nieuwe medewerker de organisatie en de collega’s beter leert kennen. De organisatie wil graag zo divers mogelijk zijn, en als we mensen uit de participatiepool zien groeien – zowel in hun functie als in hun persoonlijkheid – dan zijn we oprecht blij.

Tips van Ingeborg

“Geef het gewoon een kans en zorg voor goede begeleiding. Kijk even kritisch naar je eigen bedrijfsvoering, je teamsamenstelling en geef het de kans om te groeien. Doe ervaring op en leer ervan. Een divers team levert ook vaak hele frisse nieuwe ideeën op, die de bedrijfsvoering ten goede komen omdat zij met een andere blik naar de werkzaamheden kijken.”

Interview door Corry Daalhof, Thuis in Tekst